Veel gestelde vragen zorg

Hieronder vindt je antwoord op een aantal vragen over de zorgverzekering. Staat je vraag hier niet bij? Neem dan even contact met ons op.

Wat is het eigen risico?

Voor de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico van €385,-. Dat betekent dat je de eerste €385,- die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Het verplichte eigen risico in 2023 is €385,-. Naast het verplichte eigen risico, is er ook het vrijwillig eigen risico. Hierdoor wordt je premie lager, maar loop je ook het risico meer te moeten betalen als je zorgkosten hoger uitvallen.

Waarvoor betaal ik eigen risico?

Je betaalt eigen risico voor onder meer:

Consult bij medisch specialist
Operatie/behandeling in het ziekenhuis
Geestelijke gezondheidszorg
Ambulancevervoer
✓ Geneesmiddelen

 

Zit vergoeding voor fysiotherapie in de basisverzekering?

Vanuit de basisverzekering wordt fysiotherapie, als het chronisch is, pas vergoed vanaf de 21ste behandeling. De eerste twintig behandelingen moet je zelf betalen. Hierbij maakt het niet uit bij welke zorgverzekeraar je verzekerd bent. Wil je een vergoeding voor die eerste twintig behandelingen? Kijk dan naar de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraars. Deze verschillen in prijs en in het aantal behandelingen die vergoed worden.

Vanaf wanneer kan ik overstappen?

De maatschappijen maken ieder jaar ongeveer midden november de premies voor het nieuwe jaar bekend. Je hebt dan de tijd tot 31 december om over te stappen of je pakket te wijzigen. Wanneer je de polis opzegt voor 1 januari, heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Je kan niet halverwege het jaar opzeggen, tenzij je via jouw werkgever verzekerd bent en je bij de nieuwe werkgever ook een collectieve verzekering af kunt sluiten.

Mijn zoon/dochter wordt 18 jaar, wat nu?

Vanaf 18 jaar ben je verplicht (minimaal) een basisverzekering af te sluiten. Wanneer je in januari 18 jaar wordt, begin je in februari met het betalen van je eigen verzekering. De hoogte van het eigen risico wordt berekend vanaf het moment dat de verzekering in gaat.

 

Wanneer je kind premieplichtig wordt zijn er twee opties:

  1. Je kind blijft bij jou op de polis verzekerd, in dit geval betaal jij als ouder de premie. Het pakket van je kind kan gewijzigd worden.
  2. Je sluit een nieuwe zorgverzekering af voor je kind, en de polis komt op de naam van je kind te staan. Hij of zij is zelf de verzekeringnemer en zal zelf de premie voldoen.

 

Er zijn verschillende aanvullende verzekeringen voor jongeren. Vaak hebben de verzekeraars speciale aanvullende verzekeringen die goedkoper zijn voor klanten onder de 30 jaar. Deze verzekeringen hebben een lagere premie, bevatten bovendien vaak ook een tandartsvergoeding en behandelingen voor fysiotherapie.

Hoe zit dat met Corona nazorg?

De basisverzekering wordt tijdelijk uitgebreid met herstelzorg na corona. Herstelzorg wordt bij ernstige coronaklachten vergoed. De uitbreiding van de basisverzekering geldt vanaf 18 juli 2020 en is verlengd tot 1 januari 2025. De volgende paramedische zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering:

  1. Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  2. Ergotherapie: maximaal tien behandeluren
  3. Dieetadvies: maximaal zeven uur advies (bovenop de bestaande 3 uur)
  4. Logopedie: zorg die nodig is.

Bij ernstige klachten krijg je in elk geval zes maanden herstelzorg vergoed. Let op: je hebt wel een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist. Heb je na zes maanden nog steeds veel klachten? Dan kan de periode verlengd worden met nog een keer zes maanden. Een medisch specialist bepaalt of die tweede periode nodig is.

Patiënten worden gevraagd of ze willen meewerken aan het onderzoek.

Heb je een andere vraag?

Allround Benefits
  • Rotterdamseweg 61
  • 3332 AC Zwijndrecht
  • 078 - 620 10 00
  • info@allroundbenefits.nl