Hypotheekvormen

Op dit moment worden er twee hypotheekvormen aangehouden. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Beide komen ongeveer op hetzelfde bedrag uit, het verschil zit in de manier van aflossen. Hieronder staan beide vormen uitgelegd. Wij bekijken graag welke vorm het beste bij jou past. Als je meer wilt weten over hypotheken kan je contact opnemen met onze adviseur.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek kies je voor stabiele lasten. De eerste jaren bestaan de maandlasten vooral uit rente en de laatste jaren vooral uit aflossing.
Tijdens de gehele looptijd van de hypotheek betaal je maandelijks hetzelfde bedrag. Binnen dit bedrag verschilt de samenstelling van rente en aflossing. In het begin is het bedrag vooral opgemaakt uit rente en de laatste jaren bestaat het bedrag vooral uit aflossing.

Een annuïteitenhypotheek heeft een aantal voordelen;
  1. Het heeft een vaste maandlast dus iedere maand moet je hetzelfde bedrag betalen.
  2. Je hebt een vaste einddatum van je hypotheek en in het begin van het betalen bestaat het bedrag vooral uit rente. Hierdoor heb je in het begin een hoge hypotheekrenteaftrek.
Deze hypotheekvorm heeft ook een nadeel;
  1. Omdat het rentedeel steeds kleiner wordt (je betaald steeds minder rente) gaat de hypotheekrenteaftrek ook omlaag. Hierdoor nemen de nettomaandlasten toe.

Lineaire hypotheek

Deze hypotheekvorm heeft geen vaste lasten. Bij deze vorm betaal je altijd een vast bedrag aan aflossing. Hier komt de rente nog bovenop. Hierdoor is het bedrag in het begin hoger (je moet over een hoger bedrag rente betalen) maar hoe meer je aflost, hoe lager het bedrag is dat overblijft en dus hoe minder rente je gaat betalen. Bij deze vorm hypotheekvorm wordt je maandlast steeds lager.

Deze hypotheekvorm heeft een aantal voordelen;
  1. Je hebt steeds lagere maandlasten doordat het bedrag waarover je de rente betaald steeds kleiner wordt.
  2. Ook bij deze vorm heb je een vaste einddatum van je hypotheek en aan het begin van de hypotheek heb je nog veel hypotheekrenteaftrek.
Het nadeel van een lineaire hypotheekvorm;
  1. In het begin van je hypotheek zijn je lasten hoger doordat je veel rente moet betalen, je hebt steeds minder hypotheekrenteaftrek door dat het rentebedrag steeds lager wordt.

Wilt je weten welke hypotheekvorm het beste bij je past?

Allround Benefits
  • Rotterdamseweg 61
  • 3332 AC Zwijndrecht
  • 078 - 620 10 00
  • info@allroundbenefits.nl