Studieschuld bij hypotheekaanvraag

Er wordt vaak gezegd dat je meer moeite hebt met het krijgen van een hypotheek wanneer je een studieschuld hebt. Gelukkig is het niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen met een studieschuld maar er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je meer over het aanvragen van een hypotheek wanneer je een studieschuld hebt.

Regeling hypotheek met studieschuld

De hoogte van de hypotheek wordt berekend op basis van de maandelijkse inkomsten en vaste lasten. Een studielening wordt niet BKR-geregistreerd, dit houdt in dat de bank niet weet dat jij een studieschuld hebt. Het wordt erg afgeraden om dit geheim te houden aangezien je voor de studieschuld maandelijks geld inlost. Doordat je iedere maand geld moet inlossen voor de studielening, zijn de vaste lasten hoger. Wanneer de vaste lasten hoger krijg je een lagere hypotheek omdat je minder geld overhoudt in de maand. Wanneer je de studieschuld achterhoudt en toch een hogere hypotheek hebt, is het mogelijk dat je geld tekort komt in de maand. Als de bank dan erachter komt dat je een studieschuld hebt verlies je de nationale hypotheek garantie.

Veel mensen denken dat je geen hypotheek kunt krijgen met een studieschuld. Dit is onjuist, je kan zeker een hypotheek krijgen maar vaak is deze lager wanneer je een studieschuld hebt omdat je dan de vaste lasten van de studieschuld ook af moet lossen. Hieronder lees je informatie over een hypotheek aanvragen met een studieschuld uit het oude en nieuwe leenstelsel.

Wat is een studiefinanciering?

Wanneer je MBO niveau 3 of 4 volgt zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een ‘prestatiebeurs’. Het bedrag wordt een gift wanneer je binnen 10 jaar de opleiding afrond. Als je het diploma niet binnen de 10 jaar behaalt wordt het wel een studieschuld.

Sinds 2015 is bij HBO en universitair onderwijs het reisproduct en de aanvullende beurs de ‘prestatiebeurs’. De basisbeurs valt hier niet onder, dit bedrag zal je indien nodig moeten lenen. Hier is een speciale studielening voor die je via DUO af kan sluiten, deze lening heeft weinig tot geen rente maar wordt wel gezien als een studielening. Wanneer je het diploma niet behaalt binnen 10 jaar worden de kosten van het reisproduct en de aanvullende beurs ook deel van de studieschuld.

Meer informatie over de studielening vind je op deze site.

Oude leenstelsel

Voor 2015 kregen studenten nog een studiefinanciering van de overheid. Mocht dit bedrag niet genoeg zijn kan je als student nog extra lenen. Deze lening moet binnen 15 jaar afgelost worden en maandelijks wordt er 0.75% van de volledige lening afgeschreven. Dit is een hoger percentage dan bij de nieuwe lening omdat er in het oude leenstelsel ook nog een studiefinanciering vanuit de overheid werd geschonken.

Nieuwe leenstelsel

Wanneer je onder het nieuwe leenstelsel valt dat in 2015 in is gegaan, krijg je geen studiefinanciering van de overheid. Hier telt de studieschuld voor 0.45% mee in de maandelijkse lasten en je hebt 35 jaar om het bedrag terug te betalen. Over de studielening zelf betaal je geen tot zeer weinig rente. Wanneer je klaar bent met je opleiding heb je twee jaar voordat je moet beginnen met het maandelijks aflossen van je lening. Tijdens de periode van het aflossen kan je de maandelijkse betaling maximaal vijf jaar stopzetten. Hierna wordt de tijd dat je aflossing stil heeft gestaan opgeteld bij de tijd die je hebt om je schuld in te lossen. Als je deze vijf jaar zou gebruiken doe je 40 jaar over het afbetalen van je lening.

Wil je meer informatie over een hypotheekaanvraag met een studieschuld?

Allround Benefits
  • Rotterdamseweg 61
  • 3332 AC Zwijndrecht
  • 078 - 620 10 00
  • info@allroundbenefits.nl
  • © Allround Benefits 2019