Studieschuld bij hypotheekaanvraag

Er wordt vaak gezegd dat het met een studieschuld lastig is om een hypotheek te krijgen. Gelukkig is het niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen met een studieschuld, echter er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je meer over het aanvragen van een hypotheek wanneer je een studieschuld hebt.

Regeling hypotheek met studieschuld

De hoogte van de hypotheek wordt berekend op basis van de maandelijkse inkomsten en vaste lasten. Een studielening wordt niet BKR-geregistreerd, dit houdt in dat de bank niet weet dat jij een studieschuld hebt. Het wordt erg afgeraden om dit geheim te houden aangezien je voor de studieschuld maandelijks geld inlost. Doordat je iedere maand geld moet inlossen voor de studielening, zijn de vaste lasten hoger. Wanneer de vaste lasten hoger zijn, krijg je een lagere hypotheek. Wanneer je de studieschuld achterhoudt en toch een hogere hypotheek hebt, is het mogelijk dat je geld tekort komt in de maand. Als de bank er dan achter komt dat je een studieschuld hebt, dan verlies je de nationale hypotheek garantie (NHG).

Veel mensen denken dat je geen hypotheek kunt krijgen met een studieschuld. Dit is niet juist. Hieronder lees je informatie over een hypotheek aanvragen met een studieschuld uit het oude en nieuwe leenstelsel.

Oude leenstelsel

Voor 2015 kregen studenten nog een studiefinanciering van de overheid. Daarnaast heb je de mogelijkheid als student om extra lenen. Deze lening moet binnen 15 jaar afgelost worden en daarnaast wordt er 0,75% van de volledige lening afgeschreven. Dit is een hoger percentage dan bij de nieuwe lening, omdat er in het oude leenstelsel ook nog een studiefinanciering vanuit de overheid werd geschonken.

Nieuwe leenstelsel

Wanneer je onder het nieuwe leenstelsel valt dat in 2015 is ingegaan, krijg je geen studiefinanciering van de overheid. Hier telt de studieschuld voor 0,45% mee in de maandelijkse lasten. Je hebt 35 jaar om het bedrag terug te betalen. Je betaalt hier geen tot zeer weinig rente over. Wanneer je klaar bent met je opleiding heb je twee jaar voordat je moet beginnen met het maandelijks aflossen van je lening. Tijdens de periode van het aflossen kan je de maandelijkse betaling maximaal vijf jaar stopzetten. Hierna wordt de tijd dat je aflossing stil heeft gestaan opgeteld bij de tijd die je hebt om je schuld in te lossen. Als je deze vijf jaar zou gebruiken doe je 40 jaar over het afbetalen van je lening.

Wil je meer informatie over een hypotheekaanvraag met een studieschuld?

Allround Benefits
  • Rotterdamseweg 61
  • 3332 AC Zwijndrecht
  • 078 - 620 10 00
  • info@allroundbenefits.nl