De zomervakantie is voor sommige al van start. Hierbij een aantal handige tips van NH1816 voor het onderhouden van je caravan!

Onderhoud caravan

Onderhoud aan de caravan is essentieel als u onderweg en tijdens de vakantie volop wil genieten. Ondanks dat u de caravan misschien maar een aantal weken per jaar gebruikt, vragen de veelal lange ritten veel van uw caravan. Voor uw veiligheid en uw comfort is het belangrijk uw caravan te onderhouden.

Onderhoud uw caravan regelmatig. BOVAG adviseert uw caravan om het jaar een onderhoudsbeurt te geven. Tip: maak de afspraak op tijd. In het voorjaar is het meestal nog niet zo druk bij caravanbedrijven. Dat is anders als u vlak voor Pasen of de meivakantie uw caravan wilt laten onderhouden.

Caravan onderhoudsbeurt

De kosten voor een onderhoudsbeurt van een caravan liggen ongeveer rond de € 250,-. De prijs is afhankelijk van de aanbieder en de omvang van de onderhoudsbeurt. Er kunnen uiteraard kosten bij komen als er iets vervangen of gerepareerd moet worden.

Caravan banden

De juiste bandenspanning is voor een caravan belangrijk. Zo heeft u een goede grip op de weg. Wilt u weten wat de juiste bandenspanning is? In het instructieboekje van uw caravan staat de bandenspanning die bij uw caravan hoort. Goed om te weten: bij een verkeerde bandenspanning kan u te maken krijgen met een klapband. Zorg daarom altijd dat uw banden in goede conditie zijn.

Wielklem caravan

Uw caravan beschermen tegen diefstal? Een wielklem voor de caravan of een disselslot bieden uitkomst. Een wielklem voor uw caravan is perfect als diefstalpreventie.

Caravan stallen

Voorkom vochtproblemen tijdens de stallingsperiode. Ventileer daarom goed, zodat u geen last krijgt van schimmels in uw caravan. Tip: geef aan het stalbedrijf door wanneer u een onderhoudsbeurt heeft gepland. Zo staat uw caravan niet achteraan in de stalling op het moment dat u de caravan komt ophalen voor een onderhoudsbeurt.

Rijden met caravan

Rijden met de caravan mag gewoon met rijbewijs B, mits het gezamenlijke gewicht van uw auto en caravan (leeggewicht plus laadvermogen) samen niet hoger is dan 3500 kilogram. Gaat u met de caravan op stap? 5 tips voor rijden met een caravan:

  1. Gaat u voor het eerst met de caravan de weg op? Begin met een korte rit. Rijd niet gelijk naar de Franse zuidkust.
  2. Over het algemeen geldt dat u met een caravan achter de auto langer in een lagere versnelling rijdt en vaker moet schakelen.
  3. Achteruit rijden? Rijd langzaam, stuur weinig en focus op een centraal punt.
  4. Neem de bochten ruimer.
  5. Overschrijd nooit de kritische snelheid. Zo voorkomt u dat u gaat slingeren.

Hoe zwaar mag een caravan zijn?

Hoe zwaar een caravan mag zijn, hangt af van het gewicht van uw auto. ANWB adviseert de 75% regel. Dit houdt in dat het gewicht van uw caravan niet meer dan 75% van uw auto mag zijn. Ga hierbij uit van het laadgewicht.

Lading verdelen

Minder kans op slingeren en beter sturen, dat zijn de voordelen van het goed beladen van de caravan. Hoe doet u dat? Houd rekening met de 75% regel: dus het gewicht van de caravan mag niet meer dan 75% van uw auto zijn. Pak daarom eerst uw auto in. De spullen die overblijven, kunnen in de caravan. Verdeel de lading in de caravan gelijkmatig en houdt rekening met de kogeldruk. De kogeldruk is de maximale druk waarmee de caravan op de trekhaak van de auto rust. De maximale kogeldruk verschilt per auto en staat in het instructieboekje en op de trekhaak als ‘ Max. Vertical Load’. Leg bij een te lage kogeldruk de bagage meer naar voren en bij een hoge kogeldruk de bagage meer naar de as.

Groene kaart caravan

Met de caravan naar Duitsland, Kroatië, Polen of Spanje? In deze landen heeft u ook voor uw caravan een groene kaart nodig, mits uw caravan (leeggewicht + laadvermogen) zwaarder is dan 750 kilo.

Caravanverzekering

Een caravanverzekering is geen verplichte verzekering, wel een heel handige. Hagelschade is een veel voorkomende schade bij caravans. Dus wil je hier nou meer over weten? Dan kunt u ons bereiken op het volgende nummer: 078-6201000 of via de mail: info@allroundbenefits.nl

Wil je nog meer weten over caravanverzekeringen? Klik dan op de knop hiernaast!

Allround Benefits
  • Rotterdamseweg 61
  • 3332 AC Zwijndrecht
  • 078 - 620 10 00
  • info@allroundbenefits.nl